Lesprogramma
De ontwikkeling van het lesprogramma is in een doorlopende lijn binnen het Day a Week School-onderwijsprogramma aanwezig. De DWS-leerkrachten ontwerpen en verzamelen zelf lessen en delen deze op structurele basis met hun collega’s. Op deze manier ontstaat er een database van lesmateriaal voor de cognitief getalenteerde leerlingen. Ook passen zij. waar mogelijk, het lesmateriaal aan op de behoeften van de leerlingen. Flexibiliteit is hierbij een vereiste.
Thema’s
DWS werkt grotendeels aan de hand van thema’s. Hierbij kan de nadruk liggen op wiskundige thema’s, zoals de Fibonaccireeks, getalsystemen, de gulden snede, grafen en bijzondere getallen. Het thema kan ook overkoepelend zijn. Voorbeelden van ingezette thema’s zijn: sprookjes, architectuur, het heelal, het brein, CSI/DNA, programmeren, biomimicri, Amsterdam, sport-en-spel. etc.

Opbouw van een Day a Week School lesdag
De opbouw van een lesdag binnen de Day a Week School is in alle draaiende groepen ongeveer hetzelfde en ziet er als volgt uit:
- Inloop met denkspellen
- Een uitdagende startopdracht (vaak een wiskundig of taalkundig raadsel)
- Bespreken van het huiswerk
- Een wiskundige of wetenschappelijke hoofdactiviteit (variërend van de fibonaccireeks tot sprookjes of het heelal)
- Expliciete denktijd (een ‘denk’sessie waarbij er o.a. gebruik gemaakt wordt van denksleutels en denkhoeden)
- Team uitdaging (een uitdagende, vaak creatieve opdracht waarbij de kinderen in teams werken)
- Kringgesprek (hierin komen allerlei onderwerpen aan bod en er wordt veel aandacht besteed aan de sociaal-emotionele kant)
- Persoonlijke studietijd (kinderen werken zelfstandig aan een interessant onderwerp m.b.v. het TASC-model)
- Laterale denkpuzzel (of een ander soort raadsel)
- Reflectie/evaluatie van de dag en opgave nieuw huiswerk
Het is vanzelfsprekend niet iedere dag mogelijk om alle hierboven genoemde activiteiten aan bod te laten komen. We gaan regelmatig in op onvoorziene gebeurtenissen of specifieke vragen van de leerlingen. Na afloop van de lesdag wordt door de leerkracht aan ouders en leerkrachten een thuisvel (dagverslag) per email verstuurd. Hierdoor blijven zij op de hoogte van wat er op een DWS-dag gebeurt.