Achtergrond

Home » Onze organisatie » Achtergrond

Day a Week School biedt onderwijs aan cognitief talentvolle leerlingen met een sterk creatief denkvermogen die behoefte hebben aan meer uitdaging dan dat het reguliere onderwijs hen kan bieden.

Concept

De leerlingen komen één dag per week bijeen met ontwikkelingsgelijken van verschillende scholen. Het lesmateriaal is vooral gericht op wiskunde en wetenschap, taal, filosofie en denkstrategieën. Hiernaast wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling van studievaardigheden en zijn er activiteiten om de sociale vaardigheden en persoonlijke reflectie te versterken. De leerlingen worden via een speciale procedure geïdentificeerd, waarbij het IQ niet richtinggevend is.

Voor wie?

Day a Week School is alleen toegankelijk voor leerlingen van deelnemende scholen. Op de regiopagina’s kunt u een overzicht vinden van deze scholen.

Oorsprong

Het concept van de Day a Week School is ontwikkeld door Carol Cummings en Aileen Hoare en is ondergebracht bij de Britse vereniging van onderwijsadviseurs voor meer- en hoogbegaafden: NACE (www.nace.co.uk). Begin 2009 is het project naar Nederland gehaald door ABC onderwijsadviseurs, in samenwerking met drie Amsterdamse schoolbesturen uit de stadsdelen Noord, Centrum en Zuid.

Welk profijt heeft een deelnemende school van Day a Week School?

  • Scholen werken met een identificatieprocedure die door Day a Week School is ontwikkeld. Hierdoor krijgen zij een beter inzicht in de kenmerken van cognitief getalenteerde kinderen. Zij kunnen tevens deze leerlingen identificeren waarbij zij dat in eerste instantie niet hadden verwacht, de zogenaamde onderpresteerders.
  • Scholen krijgen beter zicht op de specifieke risico’s en problematiek die mee kunnen spelen bij meer- en hoogbegaafde leerlingen.
  • Een overzicht van Day a Week School-lesinhouden en lesideeën wordt gedeeld met de participerende scholen, zodat er een documentatiecentrum ontstaat aan materiaal dat geschikt is voor cognitief talentvolle leerlingen.

Interesse?

Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op